Västerbotten Berättar på Azorerna

Under fem dagar i augusti fick jag delta i AER´s Sommarskola i Ponta Delgada, San Miguel på Azorerna. Jag var där på uppdrag av Region Västerbotten/Västerbotten Berättarnas län, för att leda en workshop i muntligt berättande. Att berätta om hur vi i Västerbotten satsar på berättandet som en motor i regionens utveckling, att sprida  signaturberättelsen om Västerbotten ut i Europa och att få ge en upplevelse till deltagarna om hur berättandet kan vara både verktyg och en konstart. Vill du veta mer om Berättarnas län se här: berattarnaslan.se/

AER´s Summerschool 2012 hade som tema ”The role of cultural and creative industries in promoting job creation and growth in European regions” och alla seminarier var mycket inspirerande. Fick bl.a lyssna på hur man i Giumaraes (Kulturhuvudstad 2012) har arbetat medvetet med en modell för kulturellt ledarskap, det handlar om att våga släppa taget, våga gå utanför ramarna, att våga bygga på delaktighet, att ha tilltro till människornas eget skapande, att investera i kulturen, och i människan!  Och när det blir på riktigt, då växer kulturens värde, då växer människorna, då skapas arbeten!

Mötte engagerade ungdomar och politiker med en stark framtidstro som alla uttryckte vikten av att stärka kulturens värde i samhället. Västerbottens ungdoms ambassadörer heter Sofia och Gelnis.  Se mer på: http://www.aer.eu/en

Det var inspirerande att få finnas med i ett sammanhang där man ser det som fullt naturligt att kulturen är en motor i all utveckling. Min tro på att kulturarbetare och kreatörer behövs just nu, den har stärkts. Och jag har ännu en gång fått bevis på att när man satsar på människors delaktighet i kulturlivet, när de kan säga ”jag var en del av det ” då har man hittat framgångs receptet för ett stabilt kulturliv, som kan leva länge och skapa god tillväxt och utveckling i en region.

One Response to Västerbotten Berättar på Azorerna

  1. Hej Rose-Marie. Bra skrivet och fina bilder. Det var en bra resa med många bra insikter och kloka människor. Den workshop du höll om storytelling var verkligen uppskattad och fick genomslag. Hoppas vi ses snart igen och en önskan om lycka till till ditt viktiga arbete med storytelling.

    Kram

    Thomas

%d bloggare gillar detta: