Silent Books

IBBY Italia startade 2012 ett projekt som hette: “Silent Books: from the world to Lampedusa and back”. Man utgick från en samling ordlösa bilderböcker och menade att bildernas inneboende berättarkraft kunde överbrygga kulturella och språkliga barriärer. Alla skulle kunna ta del av samma berättelser oavsett härkomst och språk. Nu har projektet nått Sverige, en handbok är producerad i Skellefteå på uppdrag av IBBY, se mer om den här: http://jonaslundqvist.se/silent-books/

Läs mer om den satsning IBBY gör i Sverige, samt ladda ner handboken här: http://ibby.se/2016/03/22/silent-books-nu-finns-handboken-har/

Till dig som söker efter verktyg, metoder och arbetssätt att använda i mötet med ”Silent books” erbjuder jag en inspirationsdagar, hos er, där deltagarna får användbara metoder och inspiration till hur böckerna kan användas i praktiken, vilka möjligheter som finns, hur de kan förgylla vardagen.

Här kan du se rapporten från en utvärdering som gjordes 2018

Universitetet i Glasgow arbetar också med Silent Books

Jag har arbetat med dessa böcker och med berättande under många år i mötet med migranter. Tillsammans med unga ensamkommande flyktingar i deras vardag på skolan, i syfte att stärka och mötas, samt under deras fritid/sommarlov, via kulturföreningar och Berättarfestivaler.

Jag har arbetat inom Vux/sfi bland migranter som behöver lära sig ett nytt språk, där dessa böcker har varit en snabbare väg in i språket. Min bakgrund är i dramapedagogiken, litteraturen, och berättandet och jag har ett starkt intresse av att skapa möten för mångfald och kommunikation. Där ser jag Silent Books som en fantastisk brobyggare.

 Innehåll i en heldag eller halvdags workshop:

Med utgångspunkt i handboken och de övningar som finns där, får deltagarna själva prova på olika vägar att möta böckerna, att läsa böckerna.

De får träna sitt eget muntliga berättande, sin förmåga att fantisera.

De får också undersöka sin egen nyfikenhet och förmåga att lyssna aktivt.

De får praktiska kreativa metoder att använda i mötet med Silent Books.

Praktiska övningar varvas med reflektion och samtal, vilket leder till att deltagarna får med sig en egen verktygslåda som de har användning för.

Bokas på rm.lindfors@gmail.com

%d bloggare gillar detta: