Silent Books

Till dig som söker efter verktyg, metoder och arbetssätt att använda i mötet med ”Silent books” erbjuder jag kompetensutveckling där du får användbara metoder och inspiration till hur böckerna kan användas i praktiken, vilka möjligheter som finns, hur de kan förgylla vardagen.

Jag har arbetat med dessa böcker och med muntligt berättande under många år i mötet med migranter. T.ex med unga ensamkommande flyktingar i deras vardag på skolan, i syfte att stärka och mötas, samt under deras fritid/sommarlov, via kulturföreningar och Berättarfestivaler.

Jag har även arbetat inom Vux/sfi bland migranter som behöver lära sig ett nytt språk, där dessa böcker har varit en snabbare väg in i språket. Min bakgrund är i dramapedagogiken, litteraturen, och berättandet och jag har ett starkt intresse av att skapa möten för mångfald och kommunikation. Där ser jag Silent Books som en fantastisk brobyggare.

 Innehåll i en heldag eller halvdags workshop:

Med utgångspunkt i handboken och de övningar som finns där, får deltagarna själva prova på olika vägar att möta böckerna, att läsa böckerna.

De får träna sitt eget muntliga berättande, sin förmåga att fantisera.

De får också undersöka sin egen nyfikenhet och förmåga att lyssna aktivt.

De får praktiska kreativa metoder att använda i mötet med Silent Books.

Praktiska övningar varvas med reflektion och samtal, vilket leder till att deltagarna får med sig en egen verktygslåda som de har användning för.

Bokas på rm.lindfors@gmail.com

En handbok producerades i Skellefteå, se mer om den här: http://jonaslundqvist.se/silent-books/

Läs mer om den satsning IBBY gör i Sverige, samt ladda ner handboken här: http://ibby.se/2016/03/22/silent-books-nu-finns-handboken-har/

Här kan du se rapporten från en utvärdering som gjordes 2018

Universitetet i Glasgow arbetar också med Silent Books

%d bloggare gillar detta: