10 000 kronor till ungdomar i Skellefteå när stipendiet Ung Kulturkraft delas ut

Teatergruppen ”Kalasklanen”, som består av sju ungdomar i Skellefteå, och dramapedagogen Rose-Marie Lindfors får 10 000 kronor för att kunna genomföra en utbytesresa till teatergruppen ITC Teatro i Italien. Pengarna kommer från Ung Kulturkraft, ett stipendium som delas ut av Riksteatern och Kraft&Kultur. Kalasklanen och Rose-Marie Lindfors hade nominerats av Rakel Johansson i Bolidens Teater- och Musikförening, en av de teaterföreningar som äger Riksteatern.

Medverkande i Kalasklanen är sju ungdomar: Hero Amin, Adili Blessing, Rebecca Stolz, Victor Andres Usuga, Mathilda Almgren, Joel Malombo och Agnes Stenlund.

Så här sa Hero Amin, Joel Malombo, Rebecca Stoltz, Mathilda Almgren och Agnes Stenlund när de nyligen fick besked om stipendiet:

”Va, vi??!!Oväntat, jätte, jätte roligt!
Tänk att ett sommarjobb kan bli så mycket mer, att vi får ett stipendium!
Tänk att det vi gjorde blev så uppskattat!
Vilken tur vi har, det är som ett snöfall över oss alla!
Vi är jättetacksamma – puss och kram!
Teatern är ett sådant universellt språk, att man kan förstå vad som berättas på scen även om man inte talar samma språk”

Dramapedagogen Rose-Marie Lindfors arbetar tillsammans med Kalasklanen som skapar egna föreställningar. Gruppen är knuten till Studieförbundet NBV och började som ett sommarjobb.

– Ungdomarna arbetar med allt från skådespeleri till rekvisita och teknik. Det är deras process, och jag finns med som stöd. Pengarna blir ett välkommet tillskott för Kalasklanen. Jag blev så överraskad och glad när jag fick veta att vi fick stipendiet. Nu kan vi åka och besöka ITC Teatro i Bologna, säger Rose-Marie Lindfors, dramapedagog.

Om stipendiet Ung Kulturkraft
Stipendiet Ung Kulturkraft ska främja barns och ungas delaktiga i och utövande av kulturaktiviteter. Det delas ut till en person eller ett projekt som uppmuntrar och stöttar personer som bidragit till att öka barns och ungas (0-18 år) delaktighet och inflytande på det lokala kulturlivet. Stipendiet instiftades 2010 av Riksteatern tillsammans med Kraft&Kultur. 20 förslag lämnades in under hösten. ”Kalasklanen” och Rose-Marie Lindfors blir de första stipendiaterna.

Juryns motivering är: ”För ett inkluderande projekt där alla bidrar med sina kulturella erfarenheter. Av, med och för unga.”

Stipendiet delas ut på Best Westerns stadshotell i Skellefteå den 2 februari kl 18.30, Best Western Skellefteå Stadshotell, Stationsgatan 8.

Juryn bestod av:
Thea Högberg, bloggare, receptionist och arrangör, Folkets hus i Nynäshamn.
Siri Neppelberg, elev, Eriksdalsskolan klass 7, medverkat i bl a Enskedespelet.
Runa Fransson, ordförande i Storumans Musik- och Teaterförening, suppleant i Riksteatern Västerbotten, tidigare lärare.
Pernilla Lövenhamn, affärsutvecklare på Kraft&Kultur, tidigare lärare.
Petra Weckström, uppdragsledare, Riksteatern.

Kontaktpersoner:
Rose-Marie Lindfors, dramapedagog, tel 070-6494439.
Puma Lagos, projektledare för sponsringssamarbeten, Riksteatern, tel 08-53199349.

Om Kraft & Kultur
Kraft&Kultur är ett helt grönt elbolag med förnybar el från vind och vatten. Kraft&Kultur levererar grön el till 65 000 hushåll i Sverige och Finland, 5 000 företag och 280 svenska kommuner och kommunala bolag. Kraft&Kultur erbjuder sina kunder ett brett kulturutbud: magasinen Voltaire och Äventyrliga familjer, internetbokhandeln Kulturbutik.se , bokförlaget Voltaire Publishing. Kraft&Kulturs kunder kan också ta del av ett brett sortiment av ekologiska produkter via ekovaruhuset gemenskap:grön.

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 230 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteaterns vision är att skapa mentala krockar på många språk för att sätta tanken och känslan i rörelse samt bidra till att varje medborgare deltar, har inflytande och känner delaktighet i samhället. Riksteaterns vision är också att vara föregångare i att utöva och utveckla nya former för deltagande, delaktighet och inflytande, för att skapa morgondagens demokrati. I genomsnitt spelar Riksteatern cirka 10 föreställningar på olika scener i Sverige varje dag under säsong. 465 personer anställs av Riksteatern per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 av Riksteaterns medarbetare på hotell. Sedan 2006 finns det fem turkiska riksteaterföreningar som arrangerar föreställningar för turkisktalande publik. Riksteatern har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med sju teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits på Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. 21 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns statliga anslag uppgår 2009 till 263 MKR. Birgitta Englin är vd för Riksteatern.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: