Jörn – en plats mitt i världen

JÖRN  –  en plats

 mitt i världen

Vi finns här, mitt i världen, som fågel Fenix som brinner och uppstår igen.

Vi är en levande landsbygd. Här blåser starka vindar av framtidshopp och livsglädje.

Vi reser mot en ljusare framtid trots hårda oväder under åren.

Jörn har många nyinflyttade, unga väljer att flytta tillbaka.

Ett kulturcentrum vill vi bygga! En ursinnig festival ska det bli! 

Vi tillhör och tillför. För oss är det människorna som gör skillnad, de som skapar samhället, de som gör att vi tror på framtiden.

Det var den presentation vi gjorde av Jörn och ”Lyssna på oss projektet ” när vi mötte de andra 22 Kreativa platser projekten våren 2017

Under de 3 åren som gått har vi gjort det möjligt för Jörnsborna att delta i kreativa, inspirerande program som ledde till att innehållet i Ursinnig festival kunde skapas, och att festivalen har pågått i 14 dagar.

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forsell säger

”Det handlar om allas lika möjligheter att kunna utöva och ta del av kulturen som en mänsklig rättighet och om kulturens roll i samhällsutvecklingen ”

”Lyssna på oss” har visat på vilken kraft det finns i de konstnärliga uttrycken. Och Ursinnig festival har visat att Jörn är en kreativ plats –  en plats där handlingskraft och framtidstro finns.

En kreativ plats skapas av MÄNNISKOR som har tillgång till sin FANTASI och NYFIKENHET. Då behövs det MOD att våga prova och misslyckas, möjlighet att skapa något nytt samt tid för reflektion och samtal.

En kreativ plats behöver MÖTESPLATSER för skapade, samtal och reflektion.

Ursinnig festival har visat på att det finns mötesplatser, det finns människor och det finns intresse av att samarbeta.

Vi har haft 27 samarbetspartners och varje dag under 14 dagar har vi kunnat bjuda på mellan 5 – 7 olika arrangemang – ibland upp till 10 program.

Allt har varit skapat av människor från Jörnsbygden, de som redan bor här, hemvändare och människor som vill lyfta Jörn som en kreativ plats. Ni har varit både aktörer och publik. Ni har bidragit till att skapa nya berättelser om en hembygd som ni valt att bo i, en plats mitt i världen.

Och när man då står här, mitt i världen och har genomfört något som för 3 år sen var en dröm då kan man stanna upp och lyssna på Ulph Nyströms sista podd, nr 13 https://soundcloud.com/ursinnig-festival

Och nu, ca 3 månader senare, är det dags att börja summera, samla ihop alla erfarenheter, all dokumentation och sätta ord på den process som pågått i Jörn under 3 år i kulturprojektet ”Lyssna på oss”. Vilka lärdomar har vi gjort? Vilka effekter har man sett? Vad händer sen? Vart riktar man blicken?

http://www.berattarforeningen.com

 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: