Berättelser om utanförskap

20 ungdomar från Skellefteå och Bologna skapade under v 44 en berättarteater. Det var Pietro, Alicja och Alicie från Teatro de´ll Argine i Bologna  tillsammans med Katarina och mig från Skellefteå Berättarförening och Studieförbundet NBV – och tack vare medel från Ungdomsstyrelsen i respektive länder – som det kunde genomföras. Pietro Florini, regissör och konstnärlig ledare hade en plan för vad han ville iscensätta, och ungdomarna skapade själva innehållet. Berättelsen har sitt ursprung i Kafka´s ”Slottet” som handlar om utanförskapets konsekvenser, och vad som ändå driver människan att vilja in i gemenskapen. Ungdomarna hade gjort intervjuer med människor som bl.a kommit som flyktingar, om hur man upplever sig involverad i ett samhälle, om hur man tagit sig in, trots allt. Om det nya landets möjligheter. Om ett nytt liv i ett nytt land, om ett liv i social gemenskap.

Dagarna i Bologna var fyllda av improvisationer kring temat där makt, utanförskap, drömmar, lust/vilja att delta, försoning och förlåtelse var innehållet i berättelserna.

Och deras egna berättelser, deras erfarenheter låg som en grund för allt skapande.

Efter fem dagars hårt arbete var det dags för premiär, teaterstudions alla lokaler var fyllda, och spelet kunde börja.

Det berättandes om hårda dagar på ”slottet” om att inte bli tagen på allvar, att inte bli lyssnad på, att drivas av en dröm, att ha en önskan, men ändå inte kunna genomföra den, att inte bli lyssnad på, att kämpa för att ta sig in, att försonas och gå vidare. Publiken var märkbart berörd och de stannade kvar för att samtala med ungdomarna.

Jag ser fram emot onsdagkväll då vi ska ses igen, och bestämma hur vi ska gå vidare med föreställningen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: