Guldkorn och överraskningar

http://bloggar-mu.norran.se/berattarfestivalen/2014/03/23/guldkorn-och-overraskningar/

Guldkorn och överraskningar

SÖNDAG
23
MAR 2014

Pling sa det i datorn, ett mail från en berättarkollega i Barcelona, Giovanna Cavasola skriver: Hoping that each day will be a Storytelling day, full of tales, new meetings and interesting roads. That the Monsters will be seduced by the words and the Dragons  will  offer the treasures of wide imagination. I wish you a Happy Storytelling Day!

Torsdag den 20 mars var det Världsberättardagen, vårdagjämning och persisk nyårsafton. En dag att fira, fylld med förhoppningar, godsaker och överraskningar som ett kinderägg. Världsberättardagen, en dag då det berättas extra mycket över hela världen, med årets tema ”Drakar och monster”.

Giovanna skriver att hon hoppas att varje dag ska vara en dag fylld av berättelser, nya möten och nya vägar att vandra. En dag då monstren blir förförda av orden, och drakarna erbjuder en skattkista full av fantasi och föreställningsförmåga.

Här sitter jag och bläddrar i Berättarfestivalens programtidning, och inser att det är precis det som vi erbjuder i år under festivalen, en vecka fylld med berättelser från när och fjärran, gåvor att dela mellan varann, storys som får ”monster” att blekna och frön att gro.

Under festivalveckan kan man i år möta ovanligt många berättare i Skellefteå, de kommer från hela vårt avlånga land samt från Norge, Italien, Frankrike, England och Västafrika. De kommer med sina erfarenheter av berättandets kraft, de ger oss sina berättelser. Till Skellefteå kommer också ovanligt många festivalbesökare från hela Sverige, de deltar i berättarkonferensen Tell Me a Story och många stannar över helgen för att uppleva det som berättas i Västerbotten.

Därför kommer årets Berättarfestival att sjuda och bubbla av nyfikenhet, möten, upptäckter och berättarlust. Och jag undrar vad man kommer att säga efteråt? Vad kommer att leva kvar, vad kommer att ligga där i skattkistan som vi alla kan ha glädje av under hela året?

Hur kommer våra besökare att berätta vidare om Skellefteå, om Berättarfestivalen i Berättarnas Stad? Jag tänker mig att den berättelsen skapar vi varje dag, den byggs på och slipas till i mötet med oss som lever här och tillsammans med de som besöker oss.

Så ta dig en titt i programtidningen, kolla in vad som händer och möt en berättare du tidigare inte sett eller hört. Låt dig överraskas!

Rose-Marie Lindfors
Berättare och dramapedagog rotad i Västerbotten, med kopplingar ut i världen via Berättarnätet Sverige och Federation for European Storytelling. Konferensproducent, koordinator för North Tell och under veckan dessutom chaufför och värdinna.

BERÄTTARFESTIVALEN

SENASTE INLÄGGEN

14 timmar sedanGuldkorn och överraskningar

Friday 21/3 kl 08:35Det var Eyjafjallajökulls fel

Wednesday 19/3 kl 23:48Skrattet. Och nya insikter.

Wednesday 19/3 kl 12:42Berättelser som måste berättas

Tuesday 18/3 kl 08:25Hur uttalar italienare Skellefteå?

Monday 17/3 kl 10:23En grejt story!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: