Nu startas Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå!

Idag kom beskedet – Västerbottensteatern får i uppdrag av Skellefteå kommun att starta Nordiskt Berättarcentrum. Etableringen genomförs även med projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Totalt omfattar det ekonomiska stödet 2,1 miljoner kronor under det första verksamhetsåret. Skellefteå kommun bidrar med 1,2 miljoner kronor, Statens Kulturråd med 400 000 kronor och Region Västerbotten med 500 000 kronor.

Ett resultat av många års utvecklingsarbete
Etableringen av Nordiskt Berättarcentrum är ett resultat av många års utvecklingsarbete och samverkan mellan olika kulturaktörer, säger Fransesca Quartey, VD och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

– Det känns fantastiskt att kommunstyrelsen delar vår övertygelse om att Skellefteå är den rätta platsen för nordens första berättarcentrum. Västerbottensteaterns långvariga engagemang i berättarkonsten, som genom åren kommit till uttryck genom uppmärksammade föreställningar, den årliga Berättarfestivalen och stipendiet Berättarkraft, får nu ny luft under vingarna. Att vi även får regionalt och statligt stöd för att starta ett nordiskt berättarcentrum här i Skellefteå betyder mycket.

Nordiskt branschmöte
Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå ska bli ett lokalt och regionalt resurscentrum för berättarkonsten men ska även arbeta med ett nordiskt perspektiv. Det västerbottniska berättandet som professionell scenkonst och folkrörelse ingår i ett nätverk med aktiva utövare i alla nordiska länder. En av de första målsättningarna är att bjuda in till ett nordiskt branschmöte i samband med Berättarfestivalen 2018 som genomförs 9-15 april, säger Robert Herrala, verksamhetsutvecklare vid teatern och en av de drivande krafterna bakom satsningen.

– Vi ser fram emot att träffa våra nordiska kollegor och tillsammans med dem fortsätta utveckla berättandet på bred front. Det lokala och regionala främjandearbetet är samtidigt det allra viktigaste och vi har många idéer som vi kommer att presentera närmare när vi fått igång verksamheten.

Ny plattform för tioårsjubilerande Berättarfestivalen
Den årliga berättarfestivalen i Skellefteå, som 2018 firar 10-årsjubileum, får genom inrättandet av ett berättarcentrum nya möjligheter att utvecklas.

– Etableringen av Nordiskt Berättarcentrum betyder mycket för Skellefteå som kulturstad och stärker festivalens position som en av Nordens största berättarfestivaler, säger Robert Herrala.

Pressbild Patrik Degerman 

Från väster: Anna-Britta Lundberg, ordförande Västerbottensteatern, Fransesca Quartey, konstnärlig ledare och VD, Västerbottensteatern, Susanne Sinclair, kulturchef Skellefteå kommun, Robert Herrala, verksamhetsutvecklare Västerbottensteatern, Rose-Marie Lindfors, Berättarnätet Sverige, Anders Jansson, chef Skellefteå museum/MAN, Marianne Folkedotter, berättarantikvarie Västerbottens museum och Malin Åberg, Skelleftebygdens berättarförening.

För mera information om Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå:

Fransesca Quartey, VD och konstnärlig ledare, 070-892 92 27
fransesca.quartey@vasterbottensteatern.se

Robert Herrala, verksamhetsutvecklare, 070-569 56 31
robert.herrala@vasterbottensteatern.se

Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.

Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: